dorutz.ro

I would like to change the world, but they won't give me the source code…

No public Twitter messages.

Facebook
RSS

CarReview – SMART ForTwo

Jun - 30 - 2009
dorutz

În ultima lună m-am plimbat (dacă se poate numi plimbare drumul de acasă până la serviciu și înapoi) cu un SMART ForTwo.
Motor 600cc supraalimentat, benzina, cutie automata…

La exterior SMART ForTwo pare un cub, contribuuind la acest lucru lungimea de 2.5m. Baza caroseriei este celula de siguranță “Tridion”, mascată de panourile ușor înlocuibile de plastic (se înlocuiesc ușor dar sunt destul de scumpe1!!). Designul este plăcut, futuristic, impresionant. Interiorul – tineresc, multe linii curbe, comenzi ergonomice, în general tapiseria în culori vesele. Al meu – albastru, în condiție ireproșabilă.

“Gândacul” e propulsat de un motoraș de 600cc “engineered by Mercedes-Benz” cuplat la o cutie manuală cu comandă electronică a ambreiajului având mod automat (shiftronic) si manual (tiptronic). Motorașul are turbo, și dezvoltă o putere de 60CP (se poate “tuna” la 75CP foarte ușor!!!). Cum caroseria e foarte ușoară, mașinuța e fâșneață și ușor manevrabilă în oraș, loc de parcare se găsește incredibil de ușor (la nevoie se poate parca perpendicular pe sensul de mers, fără a incomoda ceilalți participanți la trafic).

Siguranța este pusă de Mercedes-Benz pe primul loc. “Gândacul” are sub caroserie ca dotări de bază 2 AirBag-uri, ABS (anti-blocaj la frânare), EBD (control electronic al frânarii), ESP (control al tracțiunii), precum și incredibil de rezistenta “celulă de siguranță Tridion”.

Stabilitatea este foarte bună, se pot “ataca” curbe rezonabile la 100km/h fără probleme, stă lipit de șosea mult mai bine ca mașina națională. Este limitat electronic la 135km/h (deși se poate trece peste destul de ușor).

Comunitatea online a utilizatorilor/proprietarilor de SMART din România este mare, deși împărțită (din motive ce depășesc puterea mea de înțelegere) în doua: www.smartfan.ro și www.smart-club.ro. Puteți găsi pe aceste website-uri numere de telefon ale celor mai buni mecanici, distribuitori de piese sensibil mai ieftine, sfaturi de utilizare, prieteni.

Piesele sunt destul de scumpe la aceasta mașinuță, în mare parte datorită faptului că sunt făcute sub licență Mercedes-Benz. Calitatea este pe măsură fiind un autovehicul rezistent la traficul urban și gropile aferente. Mecanicii pricepuți sunt puțini la număr, nu este o mașina comună. Mai este și problema spațiului mic la motor, mecanicul trebuind să dispună de unelte adecvate (ce nu se găsesc ușor).

Din păcate când am fost cu “Gândacul” meu la ultima vizită la mecanic, unde a încercat fără succes să-mi resusciteze sistemul AC, s-a constatat fapul că era blocat compresorul de freon. Unul nou 1000EUR+, unul SH 1800 RON. Am renunțat la AC.

LOVITURA DE TEATRU!!!

Am dat SMART-ul. Partial datorită faptului că era destul de costisitoare reparația AC, parțial din cauză că am gasit o mașină pe care mi-o doream de mult. Veți vedea într-un post ulterior ce mi-am luat.

Interesant: În anul 1994 a fost înființată compania Micro Compact Car AG la Biel, Elveția, iar curând după aceea este anunțată cooperarea așteptată dintre “Mercedes-Benz” și “SMH swatch” (acum The Swatch Group Ltd.). Scopul acestei cooperări este crearea unui autovehicul care să fie economic atât din punct de vedere al spațiului, cât și al resurselor. Munca de creație a început în scurt timp, în orașul german Renningen, pentru “autovehiculul swatch Mercedes Art”, sau pe scurt, “Smart”. Un an mai târziu, Smart prezintă un studiu de prototip la Salonul Auto de la Frankfurt, iar în anul 1996 câștiga Premiul european pentru design.

One Response so far.

  1. [...] review care mi-a placut mult este acesta : http://www.dorutz.ro/smart-fortwo-600cc-2000-review Tags: aer conditionat, compresor AC, freon, freon smart for two, garnituri AC, lampa ultraviolete, [...]


4 Chords - so many songs....

Un videoclip amuzant care investigheaza "stiinta" din spatele melodiilor foarte cunoscute. Doar 4 acorduri (rearanjate, tempo diferit) stau la baza ...

BAC 2011 - Vai de curu' n...

Dupa rezultatele dezastruoase de la BAC 2011, cunoscuta secventa cu Hitler subtitrat nu a intarziat sa apara. Dupa mine, este ...

Ce poti face cu mustele?...

Ce faci cand te plictisesti la serviciu? omori cateva muste; le pui la soare sa se usuce, cam o ora; dupa ce s-au ...

Funny Weekend...

  Citat dintr-o scrisorica primita de la finante: Suntem nevoiti sa va returnam declaratia fiscala cu rugamintea sa o revedeti si ...

Asta-i muzica ce-mi place...

Youtube embed la 2 piese autohtone de vara, relaxante, usor de consumat cu BR-RC (bere receeee)... Clipurile sunt geniale. Text/Voce/Muzica: Mark ...